Search This Blog

Thursday, November 11, 2021

Lista sigurnih riba - ribe sa niskim sadrzajem zive

Sva morska hrana sadrzi neku kolicinu zive. Navodeci zabrinutost zbog mogucnosti da se veza izmedju ovog toksina i ostecenjem izgovora, pamcenja, kognitivnog razmisljanja i motornih i vizuelno-prostornih vestina medju decom koji su bili izlozeni na njega u maternici, americka administracija za hranu i lekove (FDA) i Agencija za Zastitu Okruzenja (EPA) ustanovili su smernice za unos ribe, za zene koje su trudne ili mozda hoce da zatrudne (i, kasnije, kada je doje). Ove agencije ne preporucuju izbegavanje morskih plodova, ali savetuju upotrebu sorti s najvisim sadrzajem zive i ogranicavanje potrosnje svih ostalih. Evo rezimea njihovog savetovanja:

Izbegavajte velike, predatorske ribe poput morskog psa, sabljarke, kralj skuse i slicne (kao sto velike ribe jedu manje ribe, vece, one koje duze zive akumuliraju vise zive).

• Jedite do 330g u nedelji od raznih riba i skoljki koje sadrze nizu vrednost zive, kao sto su skampi, konzervirane svetla tune, losos i som.

Albakore (Albacore) tuna ima vise zive od svetle tune (light tuna), tako ogranicite unos do 170g (jedan prosecan obrok) nedeljno.

• Pre jela bilo koje ne-komercijalne morske hrane (na primer, da je uhvaceno od strane porodice ili prijatelja), proverite sa svojim lokalnim ogrankom EPA ili zdravstvene sluzbe kako bi bili sigurni da voda iz koje je uzeta je sigurna. Ako ova informacija nije dostupna, jedite do 170 nedeljno ove ribe, ali ne jedite bilo koje druge plodove mora te nedelje.

Strucnjaci preporucuju sledece:

• Sledite smernice o cetiri vrste ribe koje treba da izbegavate tokom cele trudnoce.

• Fokusirajte se na manje, tamnije, deblje vrste, koje imaju tendenciju da imaju najvise kolicina omega-3.

• Da biste osigurali optimalne koristi za svoju bebu, razmislite da jedete vise od preporucenih 330g nedeljno. "Velika vecina morskih plodova ima skoro znaemarljive kolicine zive", kaze Mozaffarian ", tako da mozete jesti najmanje dve porcije nedeljno od raznih vrsta i da nemajtezabrinutost zbog kontaminacije." Medjutim, on je takodje preporucuje da ljudi koji konzumiraju pet ili vise obroka nedeljno da se fokusiraju na sorte s najnizim nivoom zive.

Najnovija istrazivanja pokazuju da konzumiranjem vise od preporucenih 330g morskih plodova nedeljno mogu da se steknu vece pogodnosti za bebe. Ako se odlucite jesti toliko, pridrzavajte se sledecih 10 sorti (ovde navedene abecednim redom); su visoke u omega-3 i niske zivom:

1. Srdele

2. Atlantska haringa

3. Atlantska skusa (ne kralj skusa)

4. Dagnje

5. Ostrige

6. Losos

7. Sardine

8. Kapice

9. Skampi

10. Pastrmka

No comments:

Post a Comment