Search This Blog

Sunday, November 14, 2021

10 Saveta za zdravu ishranu tokom prve nedelje trudnoce

Napomena: ovo su generalni saveti za trudnice. Obavezno se konsultovati sa vasim lekarom.

1. Unositi dovoljno folne kiseline - idealnom slucaju, trebate 400 mikrograma ovog vitamina B dnevno pre zaceca. Jer dovoljan unos u prvom tromesecju smanjuje ostecenje neuralne cevi kao sto je spina bifida za 50 posto na 70 posto, treba da povecati dozu na 600 mikrograma, kada je trudnoca potvrdjena. Nedavna istrazivanja pokazuju da dodatno uzimanje folne kiseline godinu dana pre trudnoce i tokom drugog tromjesecja takodjer moze smanjiti rizik od preranog porodjaja.

2. Ne "jesti za dvoje" - mnogo zena dobije previse na tezini tokom trudnoce. Zakljucak: povecan rizik za preklampsiju, trudnicki (gestacijski) dijabetes i prerani porodjaj ili suvise velike bebu. Razgovarajte sa svojim doktorom i kontrolisite BMI.

3. Jedite ribu - unosenje dovoljno DHA (nalazi se u plodovima mora i lanenog semena) je jedna od najvaznijih stvari koje mozete uziniti za svoje i zdravlje u razvoju bebe, kazu nutricionisti. DHA je omega-3 masna kiselina koja moze pojacati razvoj mozga vase bebe pre rodjenja, sto dovodi do boljeg vida, pamcenja, motorickih sposobnosti i jezicnog razumevanja u ranom detinjstvu. Jedite najmanje 300g (nedeljno) ribe sa niskom vrednoscu zive ili uzmite DHA dopune. Za vise informacija i liste sigurnih riba, idite ovde.

4. Izbegavajte alkohol - kod dece moze dovesti do problema u ponasanju, teskoca u ucenju, poremecaja nedostatka paznje, hiperaktivnosti i agresivnog ponasanja, kad mama pije za vreme trudnoce. Nikakva kolicina alkohola je nije se pokazalo da je sigurna.

5. Uzmite dovoljno gvozdja - za vreme trudnoce, potreba za gvozdjem je gotovo dvostruko veca, oko 30 miligrama dnevno, kako bi podrli vas svoj rast od 50 posto volumena krvi i unapredili fetalno skladiste gvozdja. Gvozdje prenosi kiseonik, a beba ima koristi od zdravog snadbevanja. Kako bi poboljsali apsorpcijau kombinovati hranu bogatu gvozdjem sa vitaminom C; na primer, pojedite pileci burito sa salsom.

6. Zastita od bakterija - kako bi zastitili svoju bebu od stetnih bakterija, kao sto su Listeria, Salmonella i E. coli (od kojih svaka moze, u teskim slucajevima, izazvati pobacaj ili prevremeni porodjaj), klonite se mekih sireva napravljenih sa nepasterizovanim mlekom, kao i sirovog ili nedovoljno kuvanog mesa, peradi, plodova mora ili jaja. Drzite frizider ispod 4 stepena C, i bacite ostatke hrane koje su bile van frizidera vise od dva sata.

7. Ogranicite unos kofeina - oko 300mg kofeina dnevno, sto je od dve soljice kafe, dugo se smatra prihvatljivim za vreme trudnoce. Ali, Kaiser Permanente istrazivanje pokazalo je da konzumiranje 200mg kofeina dnevno povecava rizik od pobacaja. " manje,je bolje", kaze glavni autor istrazivanja, perinatalni epidemiolog De-Kun Li, M. D., Ph.D.

8. Bacite brzu hranu - ako ste stalno hranite pomfritom i milk-sejkom, vase dete moze vikati za "Kraljicom/Kraljem Mlekare" u buducnosti. "Nekako slano, slatko, visoke masnoce, nisko hranjiva prehrana cini se da programira bebinu sklonost ka ukusu", kaze Elizabeth Somer, M. A., R. D.,

9. Poboljsajte unos kalcijuma - cilj je uzeti najmanje 1.000 miligrama dnevno; vasoj bebi to treba za zube i razvoj kostiju u drugom i trecem tromesecju. Osim toga, ako ne dobijaju dovoljno kalcijuma u prehrani fetus ce ga crpeti iz kostiju, sto moze povecati rizik od osteoporoze kasnije u zivotu.

10. Fokusirajte se na vlakna - prehrana bogata vocem, povrcem i celovitim zitaricama sprecavaju zatvor i hemoroide i stvara osecaj sitosti, tako da je manje verovatno da cete se prejesti. Hrana bogata vlaknima takodje je prepuna vitamina, minerala i fitohemikalija bitnih za razvoj vase bebe. Cilj je uzeti najmanje 25 do 35 miligrama vlakana dnevno.

Vasa dnevna doza:

Sta jesti kako bi dobili hranjive materije koje su vam potrebne?

KALCIJUM - 1000 mg gde da ga dobijete: mlecni proizvodi, tamno lisnato povrce, namirnice obogacene kalcijumom.
VLAKNA - 25 do 35 mg, gde da ga dobijete: voce, povrce, celovite zitarice, mahunarke (pasulj i grasak).
FOLNA KISELINA - 600 mcg gde da ga dobijete: mahunarke, brokoli, spargle, pomorandze (folna kiselina je sinteticki oblik, dostupan je u obliku dodataka i prenatalnih vitamina).
GVOZDJE - 27 mg gde da ga dobijete: suvi pasulj, meso, ovsene (zobene) pahuljice, tofu.
VITAMIN C - 85 mg gde da ga dobijete: agrumi i sokovi, jagode, tamno lisnato povrce

No comments:

Post a Comment